Причинно-холістичний підхід в системному вивченні людини - Одинець, О. А.; Шабанова, Ю. О. (НТУ ДП, 2021)
Сучасна антропологічна криза обумовлена відсутністю усвідомлення цілісності людини та її місії у Всесвіті. Ці тенденції антропологічної кризи поширюються на похідні кризові явища в екології, соціології, економіці, освіти, медицині. Однією з причин цієй кризи вважається втрата цілісного світосприйняття та розуміння дихотомії людина-світ як взаємозалежних частин єдиного буттєвого простору, в якому фрагментарне світосприйняття, що ґрунтується на зовнішньо-соціальній обумовленості, представляється небезпечним в побудові найближчого майбутнього людства.
Keywords: людство; світ; техногенні новації