Відомість про залінійні поселення від 17 січня 1762 р. Як джерело до історії старосамарської сотні Полтавського полку - Кузик, Т. Л. (НГУ, 2006)
Історія Старосамарської (Богородичнянської) сотні тривалий час залишалася безладним сплетінням, в якому злилися воєдино обривкові дані про Стару Самару (Богородичне), Самарчик (інша назва – Новоселиця, в межах сучас. м. Новомосковськ), “городок старинный запорожский Самарь” (детально – див. історіографічний огляд у публікації В.Векленка, І.Ковальової та В.Шалобудова [3, 191-194]). Упорядникам третього тому “Архіву Коша” вдалося “роз’єднати” Стару Самару – центр сотні, та Самарчик – центральне поселення Самарської паланки [1, 7-9, 773-775], а названим дослідникам – поставити крапку у дискусії про місцезнаходження Новобогородицької фортеці та містечка Стара Самара. Але Старосамарська сотня залишається цікавим об’єктом дослідження для тих, кого в історії вабить унікальне – це була єдина залінійна сотня Полтавського полку – острівець полкової юрисдикції у володіннях Війська Запорозького Низового.