Вибір оптимальної технології складання з'єднань з натягом - Хлинін, Антон Андрійович; Рубан, Владислав Миколайович (НТУ ДП, 2023)
Підвищення довговічності, надійності машин залежить не тільки від правильного вибору матеріалу деталей, механічної та термічної обробки, розрахунку їх розмірів, але в значному ступені і від правильного вибору допусків та посадок для деталей і вузлів машин. В машинобудуванні часто застосовують для з’єднання втулки з валом посадки з натягом. Нерухомість з’єднання забезпечується механічними напруженнями, що виникають у матеріалі деталей завдяки деформації контактних поверхонь.
Keywords: оптимальна технологія складання з'єднань з натягом; умови навантаження; мікронерівність поверхонь