Селективний спосіб ізоляції водопритоків у свердловинах - Білецький, Володимир; Орловський, Віталій; Похилко, Аліна (My University)
Сьогодні в Україні велика кількість діючого фонду експлуатаційних нафтових і газових свердловин працюють з обводненим. Причому в деяких свердловинах, які експлуатуються тривалий час, разом з нафтою і газом на поверхню піднімається понад 50% пластової води. Причинами обводнення свердловин є підтягування конусу підошовної води в процесі їх тривалої експлуатації, а інколи додаються й міжпластові перетоки внаслідок неякісного кріплення експлуатаційного каналу. Іншою проблемою у нафтогазовидобуванні є руйнування пласта-колектора в присвердловинній зоні, внаслідок депресії на пласт.
Keywords: свердловина; скважина; водоприток