Поняття здоров’я в історико-філософській експлікації - Одинець, О. A.; Шабанова, Ю. О. (НТУ ДП, 2023)
Поняття здоров’я перш за все асоціюється з медичним виміром. Однак сучасна медицина, що покликана долати хвороби та покращуючи життя людини, незважаючи на свої безперечні досягнення, є лише симптоматичною, що призводить до формування тривалих хронічних захворювань, зниження загального стану здоров'я націй та народженню ослабленого потомства. Крім того, маніпулятивний вплив фарміндустрії, розвиток вузькопрофільної медичної спеціалізації призводить до втрати сучасною медициною розуміння людини цілісної, а з тим й цілісного підходу до питання здоров’я. Руйнування екології, експерименти у сфері генної інженерії та нейропсихології здатні призвести до неможливості природного розвитку особистості та навіть до можливого виродження людства як виду.
Keywords: здоров'я; екологія; стан здоров'я