Дослідження в середовищі MATHCAD динамічних навантажень в канатах шахтних підйомних машин зі шківом тертя - Антіпов, М. Д.; Коміссаров, Ю. О. (Видавництво НТУ "ДП", 2022)
На підприємствах що видобувають корисні копалини підземним способом важливе місце у транспортному ланцюжку займають шахтні підйомні установки. За допомогою них по вертикальним та похилим стволам транспортується гірнича маса, обладнання, матеріали та робочий персонал. Підвищення продуктивності очисних і прохідницьких комплексів, розробка покладів корисної копалини на глибоких і надглибоких горизонтах, призвело до проблеми підйому вантажів на поверхню, яка полягає в підвищенні вантажопідйомності підйомних судин, швидкості їх руху та безпечної експлуатації. Застосування підйомних машин зі шківом тертя та декількома підйомними канатами порівняно просто вирішує означені проблеми.
Keywords: MATHCAD; шахтна підйомна установка; математична модель динамічних процесів