Економіко-екологічна ефективність використання емульсійних вибухових речовин при підземному видобуванні руд - Кононенко, М. М.; Хоменко, О. Є.; Миронова, І. Г.; Коваленко, І. Л. (Видавництво НТУ "ДП", 2022)
Встановлення економіко-екологічної ефективності використання емульсійних вибухових речовин (ЕВР) при підземному видобуванні руд із застосуванням різноманітного гірничого обладнання. Методика дослідження. За допомогою кореляційно-регресійного аналізу отриманих розрахункових даних встановлено експонентні залежності собівартості проведення 1 м3 горизонтальної підготовчої виробки та відбивання масиву залежно від міцності руди або породи на стискання, типу вибухової речовини (ВР) та гірничого обладнання. Розрахунок рівня екологічної небезпеки в умовах шахт Приватного акціонерного товариства «Запорізький залізорудний комбінат» (ПрАТ «ЗЗРК») виконували за допомогою методики, що враховує ризик для здоров’я населення, яке зазнає негативного впливу від забруднюючих речовин, що виділяються при застосуванні ВР.
Economical-ecological efficiency of using emulsion explosive in underground ore mining
Keywords: залізна руда; емульсійна вибухова речовина; гірниче обладнання; економічна ефективність; екологічна оцінка