Раціональні параметри кріплення польових підготовчих виробок у зонах впливу очисних камер - Хоменко, О.Є.; Кононенко, М.М.; Косенко, А.В. (My University, 2023)
Мета. Розробити методику розрахунку раціональних параметрів кріплення польових підготовчих виробок, з урахуванням зміни напруженого стану масиву у зонах розвантаження камер першої та другої черги відпрацювання. Методи дослідження. Для визначення закономірностей розподілу напружень навколо польових штреків висячого і лежачого боків, що розташовані на різній відстані від контакту вмісних порід з рудним покладом, був використаний комплексний підхід, який включає аналіз та узагальнення раніше проведених досліджень, аналітичні дослідження напружено-деформованого стану масиву гірських порід навколо підготовчих виробок, за допомогою енергетичного методу та статистичну обробку даних. Результати. Дослідження зміни стійкості підготовчих польових штреків, у зонах впливу камер першої та другої черг відпрацювання, дозволили встановити, що на стійкість польових виробок впливають радіальні напруження, які виникають навколо очисних камер. Це зумовлює необхідність врахування характеру та ступеня напруженості масиву гірських порід у зоні розвантаження камер, в процесі вибору виду кріплення підготовчих польових виробок, термін служби яких дорівнює часу відпрацювання запасів руди в поверсі. Водночас отримані емпіричні формули розрахунку величини руйнування масиву гірських порід у покрівлі польових штреків висячого та лежачого боків. На основі яких розроблено методику розрахунку параметрів анкерного кріплення польових підготовчих виробок. Наукова новизна. Встановлені залежності величини руйнування масиву гірських порід у покрівлі польових штреків висячого та лежачого боків, залежно від відстані до контуру рудного покладу, глибини закладення польових виробок і межі міцності гірських порід на одновісне стиснення. Практична значимість. Розроблена методика розрахунку параметрів анкерного кріплення підготовчих виробок, з урахуванням зміни напруженого стану масиву камер першої та другої черги відпрацювання.
Keywords: залізна руда; підготовча виробка; гірський тиск; анкерне кріплення; напружено-деформований стан; очисна камера