Уроки фортепіано як засіб гармонізації психоемоційного стану учнів - Романенко С. А. (НТУ «Дніпровська політехніка», 2025)
Актуальність теми дослідження обумовлена зростанням рівня стресу серед учнів та необхідність гармонізації їх психоемоційного стану. Значення музики у цьому процесі є ефективним засобом музичної терапії. Гра на фортепіано має безпосередній вплив на психоемоційний стан учнів, оскільки допомагає з концентрацією уваги та розвитком моторики. Приміром, граючи гами та етюди, учні отримують досвід стійкої уваги при виконанні складних пасажів. Важливою є вимагає моторна пам’ять, коли повторювані рухи рук і пальців запам’ятовують структуру твору. Технічні етюди К. Черні розвивають пальцеву швидкість та координацію. Складні етюди розвивають фізичну витривалість виконавця, силу рук. Віртуозні етюди Ф. Шопена поєднують технічні труднощі з художньою виразністю. Етюди Ф. Ліста впливають на розвиток сили, витривалості та технічної свободи. Це важливо і для психоемоційного стану загалом.
Keywords: музична терапія; фортепіано; психоемоційний стан учнів