Концепт кольору як компонент англійської та української мовної картини cвіту - Кіріченко, Юлія Едуардівна (My University, 2019)
Об’єкт дослідження: концепт. Предмет дослідження: особливості мовної репрезентації кольору в англійській та українській мовних картинах світу. Мета дипломної роботи: проаналізувати та описати семантичні особливості вживання колоронімів в українській та англійській мовних картинах світу. Методи дослідження представлені пошуковим аналізом літератури вітчизняних та іноземних дослідників, методами фразеологічної ідентифікації та фразеологічного опису, семним, компонентним та порівняльним аналізами. У вступі охарактеризований стан проблеми, конкретизовані завдання на дипломну роботу. У теоретичній частині здійснено літературний аналіз вітчизняних та зарубіжних джерел щодо виникнення та становлення понять «концепт» та «мовна картина світу», визначено ці поняття; досліджені та представлені особливості реалізації концепту «колір» в українській та англійській картині світу. У практичній частині проаналізовані ключові особливості та типи сталих виразів із компонентом найменування кольору. На основі концептуального аналізу лексики, пов’язаної з номінативним простором «кольору» проаналізовано соціокультурні особливості вживання основних кольорів спектру у фразеологізмах; виявлено спільне та відмінне. Теоретична новизна роботи полягає у багатосторонньому розкритті впливу історії та культури англійців та українців на семантику колоронімів у складі фразеологічних одиниць. Практичне значення дослідження полягає у тому, що матеріали даної роботи можуть бути використані при подальшому вивченні лексики, а саме фразеологізмів української та англійської мов з позначенням кольору; під час підготовки до занять, у процесі викладання англійської мови.
Keywords: КОНЦЕПТ; МОВНА КАРТИНА СВІТУ; НОМІНАТИВНЕ ПОЛЕ; ФРАЗЕОЛОГІЧНІ ОДИНИЦІ З КОМПОНЕНТОМ «КОЛЬОРОНАЗВА»; CONCEPT; LANGUAGE PICTURE OF THE WORLD; NOMINATIVE FIELD; PHRASEOLOGICAL UNITS WITH THE COLOR-NAME COMPONENT