Застосування AI/ML для протидії кібератакам на енергетичні системи - Ковилін, А. В.; Гільгурт, С. Я. (My University, 2024)
Енергетичні системи в сучасному світі відіграють критичну роль у забезпеченні ефективного функціонування суспільства. Вони здійснюють постачання електроенергії необхідної для медичних послуг, життєдіяльності суспільства, ведення господарства, виробництва, забезпечення комунікації. А також відіграють ключову роль у підтримці та розвитку інфраструктури. В свою чергу, зростання рівня залежності даних систем від цифровізації підвищує рівень загрози кібератак. Кібератаки на енергетичні системи є серйозним викликом сучасного світу. Зловмисники активно використовують новітні технології і методи для проникнення в системи, що мають пряме чи опосередковане відношення до керування виробництвом та розподілом енергії. Це може призвести до: надзвичайних ситуацій, відключень електроенергії, матеріальних та репутаційних збитків.
Keywords: кібербезпека; кібератака; кібезбезпека під час воєнного стану; енергетична система