Вплив властивостей промивальної рідини на показники буріння - Воробей, Іван Сергійович; Хоменко, Володимир Львович (НТУ ДП, 2023)
Один з основних чинників, що забезпечують скорочення термінів будівництва свердловин, являється якість бурових розчинів, вживаних при проводці свердловин. Від якості і відповідності розчинів геолого-технічним умовам залежать швидкість буріння, запобігання аваріям і ускладненням, пов'язаним з прихватами і стійкістю стволів свердловин, зносостійкість бурового устаткування і інструменту, успішне цементування і, кінець кінцем, вартість будівництва свердловин, а також їх довговічність. Підвищення техніко-економічних показників буріння газових свердловин значною мірою пов'язане з поліпшенням якості існуючих і створенням нових, досконаліших систем бурових розчинів.
Keywords: техніко-економічні показникі буріння; система бурових розчинів; геолого-технічні умови; якість бурового розчину