Проєкт будівництва Південного вентиляційного ствола №2 ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат» з використанням способу заморожування на ділянці міцних обводнених порід - Тюркін, С.О. (My University, 2020)
Пояснювальна записка: 143 с, 16 рис, 19 табл., 11 додатки, 36 джерел БЕТОННЕ КРІПЛЕННЯ, БУРОПІДРИВНІ РОБОТИ, ВЕРТИКАЛЬНИЙ СТВОЛ, ТЕХНОЛОГІЇ СПОРУДЖЕННЯ ГІРНИЧИХ ВИРОБОК Об’єкт розроблення – технологія спорудження Південного вентиляційного ствола блоку №2 ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат». Мета роботи – оптимізація технології спорудження та конструкції вертикального ствола, що проводится в складних гірничо-геологічних умовах. Результати та їх новизна – розроблені технологічні схеми спорудження вертикального ствола, що відрізняється високою безпекою та економічністю. Новизна технічного рішення полягає в обранні якісних видів компонентів бетону та типів обладнання для його укладання, що забезпечує мінімальні витрати матеріалу при зведенні бетонного кріплення для конкретних гірничо-геологічних умов. Оптимізація параметрів бетонного кріплення та обладнання для його укладання має зменшити строк будівництва вертикального ствола та підвищити безпеку експлуатації його в подальшому. Обгрунтування раціональних вузлів вертикальної податливості ствола дозволить попередити руйнування жорсткого комбінованого кріплення в умовах великих осадок масиву гірських порід, обумовлених роботами з водозниження обводненого масиву порід. Взаємозв’язок з іншими роботами – продовження інноваційної діяльності кафедри будівництва, геотехніки і геомеханіки Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» в сфері спорудження гірничих виробок. Сфера застосування розробки – технології спорудження вертикальних гірничих виробок в складних гірничо-геологічних умовах. Практична значимість кваліфікаційної роботи – підвищення безпеки та економічності спорудження вертикальних гірничих виробок.

Explanatory note: 143 pages, 16 figures, 19 tables, 11 attachment, 36 references CONCRETE SUPPORT, DRILLING AND BLASTING WORKS, VERTICAL SHAFT, TECHNOLOGIES MINING CONSTRUCTION The object of development is the construction of the Southern ventilation shaft №2 of PJSC "Zaporizhzhya Iron Ore Plant". The purpose of the work is to optimize the technology of vertical shaft construction in difficult mining and geological conditions. The results and their novelty developed a technological scheme for the construction of a vertical shaft that crosses aquifers unstable rocks, which is characterized by a high degree of safety and efficiency. The novelty of the technical solution lies in the combination of effective in complex mining and geological conditions of construction types of fastening, which ensures the stability of the vertical shaft during its construction and long-term operation. Optimization of parameters of the combined fastening and the organization of works on its erection allows to reduce term of construction of a vertical shaft and to increase safety of the further operation of working out. The substantiation of rational knots of vertical pliability of a trunk will allow to prevent destruction of rigid combined fastening in the conditions of the big precipitations of rock mass of caused by works on water lowering of the flooded massif of rocks. Relationship with other works - continuation of innovative activities of the Department of Construction, Geotechnics and Geomechanics of NTU "Dnepr Polytechnic" in the field of construction of mining. Scope of development – technology of construction of vertical mine workings in difficult mining and geological conditions. The practical significance of the qualification work is to increase the safety of work and the cost-effectiveness of construction of vertical mine workings.
Keywords: БЕТОННЕ КРІПЛЕННЯ; БУРОПІДРИВНІ РОБОТИ; ВЕРТИКАЛЬНИЙ СТВОЛ; ТЕХНОЛОГІЇ СПОРУДЖЕННЯ ГІРНИЧИХ ВИРОБОК