Підвищення конкурентоздатності ТОВ «Фортекс» за рахунок удосконалення схеми логістичного обслуговування зовнішньоекономічних операцій - Ікол, В.С. (НТУ ДП, 2019)
Актуальність роботи обумовлена потребами вітчизняних операторів логістичного ринку у новітніх науково обґрунтованих методиках проектування технологічних схем логістичного обслуговування, впровадження яких дозволило б підняти якість логістичного обслуговування та на рівних конкурувати на світовому ринку. Схеми обслуговування, що зазвичай використовуються, мають системні недоліки, оскільки орієнтовані лише на надання транспортних послуг та не передбачають участі логістичного оператора у розробці та втіленні управлінських рішень стратегічного рівня. Такій підхід є застарілим та не забезпечує гідного рівня конкурентоздатності, а саме тому обґрунтування заходів щодо удосконалення схеми логістичного обслуговування зовнішньоекономічних операцій крупних вантажовласників задля підвищення показників конкурентоздатності логістичного оператора є актуальним та своєчасним завданням. Об'єкт дослідження: процес логістичного обслуговування поставок модифікаторів поліетилену в міжнародному сполученні. Предмет дослідження: залежність показників конкурентоздатності логістичного оператора від параметрів транспортно-технологічної схеми доставки вантажів у міжнародному сполученні. Мета роботи: обґрунтування параметрів раціональної транспортно-технологічної схеми доставки вантажів у міжнародному сполученні, що забезпечують підвищення показників конкурентоспроможності підприємства на ринку логістичних послуг. Практична цінність роботи полягає в обґрунтуванні вибору постачальника продукції на основі визначення інтегральних оцінок, що дозволяє розширити перелік функцій логістичного оператора і підвищити ефективність використання оборотних коштів власника вантажу, а також в обґрунтуванні вибору технологічної схеми організації перевезень, що дозволяє підвищити надійність постачання та зменшити логістичні витрати.
Keywords: СЕЗОННІ КОЛИВАННЯ ПОПИТУ, КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ, НАДІЙНІСТЬ, ЛОГІСТИЧНІ ВИТРАТИ