Окремі аспекти розвитку нормативно-правового регулювання відповідальності за вчинення правопорушень у податковій та фінансовій сферах - Гаджієва А. (НТУ "ДП", 2025)
Визначення змісту нормативно-правового регулювання відповідальності за вчинення правопорушень у податковій та фінансовій сферах базується на положеннях ст.ст. 67, 92, 143 Конституції України, ряду кодифікованих актів, зокрема, Податкового кодексу України, Бюджетного кодексу України, Митного кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодексу адміністративного судочинства України, ряду звичайних законодавчих актів, серед яких необхідно виділити – Закони України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року №2464-VI, «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», «Про митний тариф України», «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» №265/95- ВР від 6 липня 1995 року, ряду підзаконних нормативних актів, а також положеннях національної судової практики та рішеннях Конституційного Суду України. Міжнародні договори з питань оподаткування, ратифіковані Верховною Радою України, становлять невід’ємну частину національного податкового законодавства. Законодавство про фінансову відповідальність відповідного періоду характеризувалося наявністю великої кількості нормативно-правових актів, які відзначалися складною структурою, юридичною неоднозначністю та переважанням відсильних і рамкових норм, що ускладнювало їх практичне застосування.
Keywords: адміністративна відповідальність; правопорушення у податковій та фінансовій сферах; фінансова відповідальність