Екологічна безпека ґрунтів в ЄС та Україні - Харитонов М. М. (Журфонд, 2025)
Екологічна безпека відновлення техногенне порушених та забруднених земель стала важливою складовою стратегії сталого розвитку в країнах східної та центральної Європи. Належне планування та управління зводять до мінімуму вплив видобутку та переробки корисних копалин на навколишнє природне середовище. Монографія присвячена реалізації комплексу заходів, пов‘язаних з процедурою оцінки впливу на навколишнє середовище з урахуванням простих та складних техногенних ресурсних циклів. Розглянуто сучасні технології біологічної рекультивації земель. Описані підходи пов‘язані з моделюванням та прогнозом тривалого впливу токсикантів на стан ґрунтів. Наведені приклади наземної та дистанційної оцінки аеротехногенного забруднення ґрунтів в індустріальних містах. Монографія є результатом наукових досліджень і частиною дисципліни «Екологічна безпека грунтів в ЄС та Україні», розробленої та впровадженої в навчальний процес в рамках освітнього проєкту «Стандарти Європейського союзу щодо екологічної реабілітації гірничопромислових земель» (EUSERML 101085715), який реалізовано в НТУ «Дніпровська політехніка» за підтримки програми Европейського союзу Еразмус+. Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them. Фінансується Європейським Союзом. Однак висловлені погляди та думки належать лише авторам і не обов‘язково відображають погляди Європейського Союзу чи Європейського виконавчого агентства з освіти та культури (EACEA). Ні Європейський Союз, ні орган, що надає гранти, не можуть нести за них відповідальності.
Keywords: екологічна безпека; відновлення техногенно порушених земель; відновлення забруднених земель; оцінка впливу на навколишнє середовище; біологічна рекультивація земель