Дослідження та визначення факторів, що впливають на параметри буропідривних робіт у процесі розробки покладів багатих залізних руд на значних глибинах - Шевченко І. В. (НТУ «ДП», 2024)
Сталий розвиток вітчизняної економіки у значній мірі залежить від ефективності роботи гірничо-металургійного комплексу. Водночас одним із основних технологічних процесів видобутку рудної сировини в умовах шахт Кривбасу є буропідривні роботи. Вони є першою й основоположною ланкою в технологічній схемі ведення очисних робіт Параметрами процесу відбивання є : діаметр та довжина свердловин; тип бурового інструменту; тип вибухової речовини; форма заряду; схема розміщення свердловин; лінія найменшого опору та відстань між свердловинами; схема підривання свердловин; питомі витрати вибухових речовин; продуктивність праці на бурінні, вихід руди з 1 м свердловини; середній розмір кондиційного куска та вихід негабариту. Коректність обґрунтування та розрахунків параметрів буропідривних робіт істотно впливає на техніко-економічні показники видобування руди. Оскільки якість відбивання запасів руди здійснює суттєвий вплив на всі наступні процеси, що пов‘язані з видобутком рудної маси, її збагаченням і переробкою. А також значним чином впливає на повноту вилучення руди із надр та якість видобутої рудної маси. Тому дослідження та визначення факторів, що впливають на параметри буропідривних робіт у процесі розробки покладів багатих залізних руд на значних глибинах.
Keywords: гірничо-металургійний комплекс; буропідривні роботи; залізнича руда