Формування гідродинамічного режиму в зоні впливу відвалів гірських порід та хвостосховищ - Тимощук, В. І.; Демченко, Ю. І.; Шерстюк, Є. А. (Школа підземної розробки-2012, 2012)
За результатами моделювання з використанням тривимірної чисельної моделі, що комплексно відбиває планово-профільну фільтрацію в межах прони-кних і розділяючих шарів, встановлені закономірності геофільтрації у верхній частині породного масиву на ділянках розташування відвалів гірських порід і хвостосховищ. Виявлений характер впливу гідродинамічного режиму, що формується в умовах гравітаційно-навантаженого породного масиву, на гео-механічний стан прилеглої до об'єктів гірничого виробництва території. По результатам моделирования с использованием трехмерной численной модели, комплексно отражающей планово-профильную фильтрацию в пределах проницаемых и разделяющих слоев, установлены закономерности геофильтрации в верхней части породного массива на участках расположе-ния отвалов горных пород и хвостохранилищ. Определен характер влияния гидродинамического режима, формирующегося в условиях гравитационно-нагруженного породного массива, на геомеханическое состояние прилегаю-щей к объектам горного производства территории. The features of ground water flow have been determined for the top layers of the rock mass in dump tailing areas by numerical simulation using a model reproduc-ing 3D ground water flow within aquifers and confining layers. The impact of the hydrodynamic regime formed in the gravitationally loaded rock mass on geomechanical conditions of the territory affected by mining industry sites has been revealed.
Keywords: відвал; хвостосховище; гідродинамічний режим