Перспективи використання відходів гірничого виробництва для виготовлення теплоізоляційних матеріалів - Дибрін С.В. (НТУ "ДП", 2025)
У сучасних умовах трансформації енергетичного сектору та зростаючого дефіциту мінеральних ресурсів, особливо в контексті Європейського зеленого курсу, надзвичайно актуальним є питання повторного використання відходів гірничо-видобувної промисловості. Застосовування таких матеріалів не лише зменшує техногенне навантаження на довкілля, а й створює альтернативні джерела критичної мінеральної сировини, зокрема для виробництва будівельних матеріалів. З огляду на стратегічну важливість зменшення залежності від імпорту традиційних теплоізоляційних матеріалів, вивчення властивостей ізоляційних сумішей на основі золошлакових відходів, золи- винесення та алюмосилікатів є перспективним напрямом забезпечення ресурсної безпеки як в Україні, так і в ЄС. Метою роботи є оцінка можливості використання золошлакових матеріалів, золи-винесення та алюмосилікатів у складі цементних сумішей як ефективних теплоізоляційних матеріалів для технічного будівництва.
Keywords: гірниче виробництво; теплоізоляційні матеріали; відходи