Гуманітарна освіта в умовах війни та євроінтеграції України - Перший, Геннадій (НТУ ДП, 2022)
Сучасна Україна зараз переживає найтяжчі часи своєї державної незалежності. Відкрита широкомасштабна військова агресія ставить під питання існування української нації та її державності. Збройне протистояння з державою, яка мала більші початкові воєнні, територіальні, демографічні та економічні можливості вимагає від українського суспільства граничного напруження своїх сил. На порядку денному постало завдання мобілізації всіх своїх ресурсів задля перемоги, згуртування нації для гідної відсічі ворогу. Гуманітарії системи вищої освіти вже зробили чимало для власного народу. Частина викладачів влилася в ряди збройних сил України і зі зброєю в руках боронить нашу державу, більшість викладачів залишилася на своєму місці, надає активну волонтерську допомогу, фінансово підтримує військові формування України. Однак, у частини гуманітаріїв формується комплекс вини, що вони недостатньо зусиль докладають задля перемоги своєї Батьківщини. Тим не менше, навіть на своєму робочому місці, в своїх кабінетах і навчальних аудиторіях, викладачі і науковці сфері гуманітарних наук можуть зробити чимало для успіху нашої спільної справи.
Keywords: гуманітарна освіта; війна та євроінтеграції України; державна незалежність; широкомасштабна військова агресія; українська нація