Порівняння адитивних та субтрактивних технологій виготовлення металевих деталей - Остроухова О. С. (НТУ "ДП", 2025)
У сучасних умовах стрімкого розвитку технологій у сфері машинобудування та високоточного виробництва дедалі більше уваги приділяється адитивним технологіям. Проблема полягає в необхідності вибору оптимального способу виготовлення металевих деталей залежно від їх складності, точності, вартості та обсягу виробництва. Традиційні субтрактивні методи, такі як фрезерування чи токарна обробка, вже давно довели свою ефективність, однак мають низку обмежень при виготовленні складних геометричних форм або індивідуалізованих виробів. Натомість адитивні технології відкривають нові можливості у проектуванні та виробництві, дозволяючи створювати деталі із внутрішніми каналами, складною топологією та змінними механічними властивостями. Метою даного дослідження є порівняльний аналіз адитивних і субтрактивних технологій виготовлення металевих деталей для виявлення їх переваг, недоліків і сфер доцільного застосування.
Keywords: машинобудування; виготовлення металевих деталей; адитивні технології; субтрактивні технології