Тунельна тріангуляція при будівництві метрополітену у м. Дніпро - Сімонов, В. Є.; Бруй, Г. В. (Видавництво НТУ "ДП", 2022)
Для забезпечення будівництва метрополітенів створюється мережа тунельної тріангуляції. В якості вихідних пунктів для тунельної тріангуляції використовуються пункти міської тріангуляції, які зручно розташовані. Перед початком проектування мереж виконується обстеження існуючих пунктів міської тріангуляції. Предметом обстеження є стан центрів пунктів, майданчиків для спостережень, наявність підходів до пунктів і видимості на суміжні пункти тріангуляції. Одночасно з рекогносцировкою тріангуляційних мереж відмічають будівлі в напрямку розвитку майбутньої мережі, що є придатними для спорудження на них нових пунктів тунельної тріангуляції. В результаті таких робіт складається план мережі та перелік будівельних робіт з обладнання нових тріангуляційних пунктів, майданчиків для спостережень і підходів до них. Особливістю даного виду робіт є те, що необхідно передбачити подальші види робіт з орієнтування підземних виробок через стволи, бо передача дирекційного кута є особливо відповідальним завданням.
Keywords: будівництво метрополітену; тунельна тріангуляція; дирекційний кут; GPS-спостереження