Порівняльний аналіз особливостей петрології та мінерагенії карбонатних порід України та Угорщини - Кузнецова, Світлана Сергіївна (My University, 2024)
Актуальність досліджень обґрунтована необхідністю забезпечення сталого розвитку мінерально-сировинної бази України у відношенні стратегічно важливих видів мінеральної сировини, необхідної для повоєнного відновлення країни. В контексті досліджень стратегічних видів сировини, практично усі карбонатні породи є корисними копалинами, - як колектори нафти та газу, добриво для агропромисловості, будівельний та обліцювальний матеріал, сировина для металургійної промисловості. Об`єкт досліджень – закономірності формування та генезису карбонатних комплексів порід України та Угорщини. Предмет досліджень – формаційна приналежність, речовинний склад та мінерагенічні перспективи карбонатних комплексів порід України та Угорщини. Мета роботи полягала у визначенні речовинного складу, формаційного типу та обґрунтуванні мінерагенічного значення карбонатних комплексів порід України та Угорщини.
Keywords: КАРБОНАТНІ ПОРОДИ; ФОРМАЦІЙНИЙ АНАЛІЗ; КОРИСНІ КОПАЛИНИ; РЕЧОВИННИЙ СКЛАД; ГЕНЕЗИС; МІНЕРАГЕНІЯ