Обгрунтування параметрів охолодження повітря у тупікових гірничих виробках - Гончарук, А. М.; Мозуляка, Д. Є. (Видавництво НТУ "ДП", 2022)
Розроблено методи розрахунку температурно-вологісного режиму охолоджуваних тупикових виробок та холодильної потужності, необхідної для нормалізації температурних умов у них. Математична модель теплової взаємодії вентиляційного струменя з гірським масивом ґрунтується на уявленні про надходження вологи у вентиляційний струмінь як процесу випаровування його зі стінок виробки. При цьому вважається, що частина поверхні виробки є абсолютно сухою, а частина абсолютно вологою. Для ділянки з повітропроводом за характеристику вологісного стану стінок виробки прийнято відношення периметра змоченої частини до всього периметра поперечного перерізу виробки, а для привибійної зони - відповідне відношення площ поверхні стінок. Ці відносини не залежать від стану рудничного повітря, тому порівняно з методами, що використовують концепцію заданого розподілу вологості повітря у виробці, що застосовуються нині у практиці теплових розрахунків шахт, цей підхід дозволяє більш об'єктивно оцінити ефективність заходів з управління мікрокліматом виробок.
Keywords: охолоджувана тупикова виробка; холодильна потужність; математична модель теплової взаємодії