Управління професійними ризиком при виконанні робіт з ліквідації надзвичайних ситуацій - Сушко Надія Сергіївна (My University, 2025)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 263 – цивільна безпека (26 – цивільна безпека) – Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Міністерство освіти і науки України, Дніпро, 2025. У дисертаційній роботі, що є завершеною науковою роботою, подано вирішення актуальної науково-прикладної задачі з обґрунтування теоретичних і методичних положень, розробки науково-практичних рекомендацій щодо управління професійними ризиками при ліквідації надзвичайних ситуацій на основі узагальнення існуючих підходів до реалізації функцій планування, організації, контролю та координації діяльності підрозділів ДСНС України та своєчасної ідентифікації, оцінювання та попередження настання небезпечних подій, які призводять до втрат життя і здоров’я особового складу з метою їх усунення, мінімізації або відтермінування. На основі аналізу літературних джерел, а також значної кількості різних нормативних документів з регулювання дій підрозділів ДСНС при ліквідації надзвичайних ситуацій встановлено проблемні питання, які за певних умов можуть призвести до втрат з числа особового складу служби. Зокрема, виявлено залежність між професійними якостями керівника органу управління та результатом виконання оперативних завдань з ліквідації надзвичайних ситуацій, а також залежність між оцінюванням ризику і прийняттям хибного рішення. У той же час, під час ліквідації надзвичайних ситуацій може виникнути небезпека з недостовірної оцінки обстановки в зоні надзвичайної ситуації, обсягу робіт, отримання недостатніх даних про характер та масштаби надзвичайної ситуації, як наслідок – нераціональний розрахунок сил і засобів, що залучаються до її ліквідації. Також існує небезпека прийняття необґрунтованого рішення, нераціонального розподілу сил та засобів за завданнями та напрямами оперативного завдання, що може спричинити загрозу життю та здоров'ю населення в зоні надзвичайної ситуації та особового складу підрозділу. Недостатнє забезпечення підрозділів ДСНС необхідними ресурсами та неузгодженість дій сил цивільного захисту також може призвести до тяжких наслідків та невиконання поставлених завдань і, як наслідок, виникнення загроз безпеці особового складу підрозділу та населенню, що потрапило в зону надзвичайної ситуації. Dissertation for the degree of Doctor of Philosophy in the specialty 263 – Civil Security (26 – Civil Security) – National Technical University “Dnipro Polytechnic”, Ministry of Education and Science of Ukraine, Dnipro, 2025. The dissertation work, which is a completed scientific work, presents a solution to a current scientific and applied problem to substantiate theoretical and methodological provisions and develop scientific and practical recommendations for managing professional risks during emergencies, which allows the generalization of existing approaches to the implementation of the functions of planning, organization, control and coordination of the activities of the SES of Ukraine units and timely identification, assessment and prevention of dangerous events to eliminate, minimize or postpone them, which lead to loss of life and health of personnel. Based on the analysis of literary sources, as well as a significant number of various regulatory documents regulating the actions of the State Emergency Service units in eliminating emergencies, problematic issues have been identified, which under certain conditions can lead to losses among the service personnel. In particular, the dependence between the professional qualities of the head of the management body and the result of the performance of operational tasks in eliminating emergencies and the reliance on risk assessment and making an incorrect decision have been revealed. At the same time, during the elimination of emergencies, there may be a danger from an unreliable assessment of the situation in the emergency zone, the volume of work, and obtaining insufficient data on the nature and scale of the emergency, as a result - an irrational calculation of the forces and means involved in its elimination. There is also a danger of making an unfounded decision, or irrational distribution of civil defense forces by tasks, directions, and areas of their implementation, which may pose a threat to the life and health of the population in the emergency zone, as well as insufficient provision of units and the population with the necessary resources, incoordination of the actions of civil defense forces, which may also lead to serious consequences and disruption of the implementation of the assigned tasks and, as a result, the emergence of threats to the life and health of the population that has fallen into the emergency zone.
Occupational risk management during emergency response work
Keywords: професійний ризик; надзвичайна ситуація; небезпечна подія; інцидент; тяжкість наслідків; ймовірність настання небезпечної події; модель; процес керування ризиками; процедура з оцінювання ризиків; occupational risk; emergency; dangerous event; incident; severity of consequences; probability of occurrence of a dangerous event; model; risk management process; risk assessment procedure