Аналіз фіскального аспекту функціонування СЕЗ і ТПР в Україні - Редько, К. Ю. (НГУ, 2012)
Економічно розвинуті країни, як правило, використовують спеціальні економічні зони (СЕЗ) та території пріоритетного розвитку (ТПР) в загальносуспільних інтересах в якості ефективного засобу накопичення та поширення зарубіжного досвіду господарювання і управління, підвищення конкурентоспроможності власного виробництва. Для України СЕЗ і ТПР виступали елементами політики відкритої економіки і створюються з метою залучення іноземних інвестицій, активізації спільно з іноземними інвесторами підприємницької діяльності для нарощування експорту товарів і послуг, поставок на внутрішній ринок високоякісної продукції та послуг, залучення та впровадження нових технологій, ринкових методів господарювання, розвитку інфраструктури ринку, покращання використання природних та трудових ресурсів і, як наслідок, прискорення соціально-економічного розвитку України.
Keywords: фіскальний аспект; фискальный аспект; територія пріоритетного розвитку; территория приоритетного развития; спеціальна економічна зона; специальная экономическая зона; аспект функціонування; аспект функционирования