Дослідження ефективності інформаційної підтримки прийняття рішень в задачах планування багатономенклатурного харчового підприємства - Чеботар, А. І. (My University, 2018)
Пояснительная записка: 96 стр., 36 рис., 2 табл., 2 приложения, 63 источника. Объект разработки: информационный ресурс, накопленный в процессе функционирования информационной системы управления многономенклатурную пищевым предприятием. Цель дипломного проекта: повышение эффективности деятельности многономенклатурного пищевого предприятия за счет информационной поддержки принятия управленческих решений в задачах планирования производства на основе разработанных многомерных моделей данных, методов формирования управленческих решений и их оценки. Методы исследования базируются на основных принципах системного анализа, функционального анализа, теории многомерных моделей данных, теории баз данных. Использованы методы структурного моделирования, теоретические основы проектирования реляционных и многомерных баз данных, теоретические основы построения хранилищ данных, основы многомерного и интеллектуального анализа данных. Научная новизна заключается в разработке модели бизнес-процесса планирования себестоимости, которая в отличие от общепринятых, описывает процесс мониторинга, планирования и подготовки управленческих решений многономенклатурного пищевого предприятия с применением многомерного и интеллектуального анализа данных. Практическое значение работы состоит в предложенном типичном для многономенклатурных пищевых предприятий решение, которое обеспечивает повышение эффективности планирования производства продукции на основе использования учетных данных предприятия методами многомерного и интеллектуального анализа данных. Область применения. Разработаная система поддержки принятия решений используется на предприятиях, имеющих больших объем данных за длительный период времени. Значение работы и выводы. Внедрение СППР имеет большое влияние на предприятие, позволяя найти резервы снижения совокупной себестоимости продукции и получения дополнительной прибыли. Прогнозы по развитию исследований. Внедрение СППР позволит увеличить доходы предприятия, сокращение убытков по отдельным направлениям за счет выявления ошибок на ранних стадиях. В разделе «Экономика» разработаны маркетинговые исследования рынка сбыта разработанного программного продукта и социальный эффект.

Пояснювальна записка: 96 стор., 36 рис., 2 таблиці, 2 додатка, 63 джерел. Об’єкт досліджень: інформаційний ресурс, накопичений в процесі функціонування інформаційної системи управління багатономенклатурним харчовим підприємством. Мета дипломного проекту: підвищення ефективності діяльності многономенклатурного харчового підприємства за рахунок інформаційної підтримки прийняття управлінських рішень в задачах планування виробництва на основі розроблених багатовимірних моделей даних, методів формування управлінських рішень і їх оцінки. Методи дослідження базуються на основних принципах системного аналізу, функціонального аналізу, теорії багатовимірних моделей даних, теорії баз даних. Використано методи структурного моделювання, теоретичні основи проектування реляційних та багатовимірних баз даних, теоретичні основи побудови сховищ даних, основи багатовимірного та інтелектуального аналізу даних. Наукова новизна полягає у розробці модель бізнес-процесу планування собівартості, яка на відміну від загальноприйнятих, описує процес моніторингу, планування і підготовки управлінських рішень багатономенклатурного харчового підприємства із застосуванням багатовимірного та інтелектуального аналізу даних. Практичне значення роботи полягає у запропонованому типовому для багатономенклатурних харчових підприємств рішення, яке забезпечує підвищення ефективності планування виготовлення продукції на основі використання облікових даних підприємства методами багатовимірного та інтелектуального аналізу даних. Галузь застосування. Розроблена система підтримки прийняття рішень використовується на підприємствах, які мають великих обсяг даних за довгий період часу. Значення роботи та висновки. Впровадження СППР має великий вплив для підприємства, дозволяючи знайти резерви зниження сукупної собівартості продукції та отримання додаткового прибутку. Прогнози щодо розвитку досліджень. Впровадження СППР надасть змогу збільшити доходи підприємства, скорочення збитків за окремими напрямками за рахунок виявлення помилок на ранніх стадіях. У розділі «Економіка» розроблені маркетингові дослідження ринку збуту розробленого програмного продукту і соціальний ефект

Explanatory note: 96 pages, 36 fig., 1 table, 2 applications, 63 sources. Research object: information resource accumulated in the process of functioning of the information management system of the multi-product food business. Purpose of diploma project: іncreasing the efficiency of the multicomponent food company due to informational support of making managerial decisions in the tasks of production planning on the basis of developed multidimensional data models, methods of forming managerial decisions and their evaluation. Research methods are based on the basic principles of system analysis, functional analysis, the theory of multidimensional data models, the theory of databases. The methods of structural modeling, theoretical bases of designing relational and multidimensional databases, theoretical foundations for building data warehouses, the basis of multidimensional and intellectual data analysis are used. The scientific novelty is to develop a model of the business process cost planning process, which, unlike the generally accepted ones, describes the process of monitoring, planning and preparing managerial decisions of a multi-product food business with the use of multidimensional and intellectual data analysis. The practical value of the work lies in the proposed typical solution for multichoice food businesses, which provides an increase in the effectiveness of production planning based on the use of company credentials by multidimensional and intelligent data analysis methods. Field of application. The developed decision support system is used in enterprises that have a large amount of data over a long period of time. Value of work and conclusions. The implementation of the DSS has a great impact on the enterprise, allowing them to find reserves for reducing the total cost of production and obtaining additional profit. Projections for research development. Implementation of the DSS will allow you to increase company revenues, reduce losses in some areas by detecting errors at an early stage. In the section "Economics" marketing researches of the market of the developed software product and social effect are developed.Keyword List: decision support system, planning, multi-product food business, multidimensional data analysis, intelligent data analysis.
Чеботар А. І. Дослідження ефективності інформаційної підтримки прийняття рішень в задачах планування багатономенклатурного харчового підприємства : дипломна робота магістра спеціальності 122 Комп'ютерні науки. - Дніпро, 2018
Keywords: система поддержки принятия решений, планирование, многономенклатурное пищевое предприятие, многомерный анализ данных, интеллектуальный анализ данных; система підтримки прийняття рішень, планування, багатономенклатурними харчове підприємство, багатовимірний аналіз даних, інтелектуальний аналіз даних; decision support system, planning, multi-product food business, multidimensional data analysis, intelligent data analysis