Галтування як сучасне технологічне рішення для маркетингу коштовного каміння - Курса О.В. (НТУ "ДП", 2025)
Галтування коштовного каміння є важливим процесом у ювелірній промисловості та декоративному мистецтві. Ця техніка механічної обробки каменів до гладких, округлих форм без гострих країв покращує їхній зовнішній вигляд і робить безпечнішими для використання у виробах. У сучасному світі галтування відіграє ключову роль у підготовці каменів для ювелірних прикрас, дизайну інтер’єру та сувенірної продукції. Галтування виконує кілька основних функцій. Воно покращує тактильні та візуальні властивості каменів, надаючи їм гладкості й блиску, що підвищує їхню привабливість для споживачів. Наприклад, аметист або агат після галтування набувають більш однорідної поверхні, що робить їх популярними в масовому виробництві біжутерії. Крім того, цей процес усуває дрібні дефекти, такі як тріщини чи нерівності, підвищуючи естетичну цінність каменю. За даними ювелірної індустрії, оброблені камені можуть коштувати значно дорожче завдяки покращеній якості.
Keywords: галтування; коштовне каміння; ручне галтування