Порівняльний аналіз методик виконання вимірювань геометричних параметрів гірничих виробок - Григор’єв, Є. О.; Терещук, О. В.; Дудка, І. В. (Видавництво НГУ, 2018)
Під час дослідження деформаційних процесів в масиві гірських порід і обґрунтуванні можливості використання засобів і способів підвищення стійкості виробок зазвичай для підтвердження валідності запропонованих наукових теорій і рішень використовуються результати вимірювань, отриманих безпосередньо в шахтних умовах. Такі вимірювання містять певний перелік досить трудомістких робіт і операцій, виконання яких спрямовано у тому числі й на забезпечення певного рівня точності в умовах, які завдяки наявному у виробках обладнанню, неналежному рівню освітлення та іншим перешкодам аж ніяк цьому не сприяють. Тому достовірність результатів в деяких випадках викликає певні сумніви.
Keywords: Аналіз методик; Геометричні параметри; Гірничі виробки