STUDY OF THE FORMATION MECHANISM OF GAS HYDRATES OF METHANE IN THE PRESENCE OF SURFACE-ACTIVE SUBSTANCES - Bondarenko, V; Svietkina, O; Sai, K (My University, 2017)
Досліджено вплив поверхнево-активних речовин на механізм утворення газових гідратів метану. Визначено значення критичної концентрації міцелоутворення (ККМ) розчинів дібутілфенола, обробленого окисом етилену (ДБ), а також синтанолів (ДС-10, ДС-20). Виявлено, що завдяки процесу солюбілізації відбувається утворення мікрогетерогенних наночасток, які призводять до зміни складу газогідратів і швидкості утворення Ключові слова: газогідрати метану, міцелоутворення, поверхневий натяг, міжфазовий електричний потенціал, швидкість утворення

Исследовано влияние поверхностно-активных веществ на механизм образования газовых гидратов метана. Определены значения критической концентрации мицеллообразования (ККМ) растворов дибутилфенола, обработанного окисью этилена (ДБ), а также синтанолов (ДС-10, ДС-20). Обнаружено, что благодаря процессу солюбилизации происходит образование микрогетерогенных наночастиц, которые приводят к изменению состава газогидратов и скорости образования Ключевые слова: газогидраты метана, мицеллообразование, поверхностное натяжение, межфазный электрический потенциал, скорость образования