Наукове обґрунтування параметрів комплексного розвантаження масиву при спорудженні виробок на глибині понад 1000 м. - Сачко Роман Миколайович (My University, 2025)
Дисертація на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 184 – «Гірництво», Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Міністерство освіти і науки України, Дніпро, 2025. Представлена дисертація є закінченою науково-дослідною роботою, яка містить наукове обґрунтування практичних заходів щодо вирішення важливої науково-технічної задачі встановлення закономірностей зміни стану газодинамічно активного гірського масиву в процесі його розвантаження від небезпечних концентрацій гірського тиску шляхом поєднання дії випереджаючих свердловин і розвантажувальних щілин, що забезпечує зниження ризиків виникнення газодинамічних явищ (ГДЯ) при ресурсозбереженні у запропонованій технології спорудження виробок на глибинах понад 1000 м. Одна з актуальних задач вугільної промисловості України полягає у безпечному, високотехнологічному та ресурсозберігаючому спорудженні гірничих виробок для своєчасної підготовки нових видобувних дільниць в гірничо-геологічних умовах, які ускладнені через газодинамічну активність вміщуючих порід та великий геостатичний тиск, що пов’язаний з веденням гірничих робіт на глибинах понад 1000 м. Dissertation submitted for the degree of Doctor of Philosophy in the specialty 184 – “Mining”, Dnipro University of Technology, Ministry of Education and Science of Ukraine, Dnipro, 2025. The presented dissertation is a completed scientific-research work that provides substantiation of practical measures to solve the important scientific-technical task of identifying the patterns of changing the state of a gas-dynamically active rock mass in the process of its de-stressing from dangerous concentrations of rock pressure by combining the action of pre-drilled wells and de-stressing slots, thereby reducing the risks of gas-dynamic phenomena (GDP) manifestations with resource-saving in the proposed technology during the construction of mine workings at depths above 1000 m. One of the most pressing challenges for the Ukrainian coal industry is the safe, high-tech and resource-saving construction of mine workings for the timely preparation of new mining sites in mining-geological conditions that are complicated by gasdynamic activity of the host rocks and high geostatic pressure associated with the conduct of mining operations at depths above 1000 m.
Scientific substantiation of the parameters for complex mass destressing when constructing mine workings at a depth above 1000 m.
Keywords: спорудження виробок; гірський масив; газодинамічна активність; геомеханіка розвантаження; моделювання; випереджаючі свердловини; розвантажувальна щілина; параметри.; construction of mine workings; rock mass; gas-dynamic activity; geomechanics of de-stressing; modeling; pre-drilled wells; de-stressing slot; parameters.