Автоматизація процесу керування температурою у муфельній печі - Кулибаба, Р. В. (НТУ “Дніпровська політехніка”, 2023)
Об'єкт розробки – система автоматичного керування вакуумною муфельною термічною піччю фірми Serthel Industrie VPA 1400, яка використовується на Державному підприємстві «Антонов» (Україна). Об'єкт дослідження - піч фірми Serthel Industrie VPA 1400 для термообробки авіаційних лопаток для реактивних двигунів, виготовлених зі сплавів металу ВЖМ- 4, INC713LC. Предмет дослідження – математична модель вакуумної муфельної термічною печі Serthel Industrie VPA 1400. Мета роботи - розробка моделі об’єкта керування для регульованого температури у муфелі, в залежності від потужності електричного нагрівача. При цьому інші вхідні і вихідні параметри мають бути не змінними і знаходитись у номінальному стані. Виходячи з отриманих результатів можливо зробити висновок, що розроблена модель відповідає об’єкту керування, та може бути використана для подальшої розробки системи керування. Подальше вдосконалення моделі можливе у рамках більш детального аналізу впливів збурення, та модифікації програмного коду з метою підвищення швидкодії. Отримана модель може бути використана для розробки програмного забезпечення системи керування. Розглянуто техніко-економічного обґрунтування ефективності результатів розробки і впровадження автоматизованої системи керування піччю Serthel Industrie VPA 1400 для термообробки авіаційних лопаток для реактивних двигунів. Проведено аналіз небезпечних і шкідливих виробничих чинників, розроблено інженерно-технічні заходи з охороні праці.
Keywords: МУФЕЛЬНА ПІЧ, СПЛАВ, ТЕРМООБРОБКА, ЕЛЕКТРИЧНИЙ НАГРІВАЧ, СИСТЕМА КЕРУВАННЯ, ДАТЧИК, ВИКОНАВЧИЙ ПРИСТРІЙ, ДОСЛІДНИЦЬКА СИСТЕМА, ІМІТАЦІЙНА МОДЕЛЬ