Розробка основ гідравлічної програми промивання свердловин при застосуванні бурових доліт - Ткаченко, Я. С.; Ігнатов, А. О. (НТУ ДП, 2023)
Відповідно до даних досліджень виробничого і аналітичного характеру, областю раціонального використання технології буріння за допомогою доліт різних конструкцій, і особливо – шарошкових, слід вважати поріди ІІІ - ХІІ категорій за твердістю. Шарошкові долота є найбільш універсальним породо руйнівним буровим інструментом (ПРІ), оскільки сфера їх застосування охоплює практично усе різноманіття гірських порід: від дуже м'яких до дуже міцних. Крім сталевих зубів, виконаних з того ж матеріалу, що і шарошка, в якості озброєння застосовуються твердосплавні зубки, виготовлені з надтвердих матеріалів на основі вольфрам-кобальтового сплаву, із напівсферичною або клиноподібною робочою частиною.
Keywords: промивання свердловин; буровий доліт