Обґрунтування ефективності використання кріплення з вуглепластику для гірничих виробок на шахтах Західного Донбасу - Бондаренко, В. І.; Ковалевська, І. А.; Симанович, Г. А.; Цівка, Є. С.; Шека, І. В. (Видавництво НТУ "ДП", 2022)
Мета. Проаналізувати можливість використання кріплення із композитних матеріалів та оцінити його перспективи для гірничих виробок вугільних шахт. Провести порівняльний ана- ліз фізико-механічних властивостей кріплень з вуглепластику та металу, а також порівняти їх особливості. Визначити можливість використання нового виду кріплення для гірничих виро- бок в умовах шахт Західного Донбасу. Методика дослідження. Виконати аналіз кріпильних матеріалів та отримати загальну оцінку, завдяки фізико-механічним властивостям. Провести аналіз напружено-деформованого стану щодо можливого застосування арочного композитного кріплення круглого перерізу та визначити доцільність його використання для системи кріплення в складних гірничо-геологічних умовах. Результати дослідження. Проведено детальний порівняльний аналіз напружено-дефор- мованого стану шаруватого масиву після проходження виробки із застосуванням нового мате- ріалу в системі кріплення.У результаті дослідження було встановлено, що для вирішення про- блеми нерівномірного розподілу гірського тиску навколо виробки краще застосувати нове композитне кріплення. Оцінено переваги та недоліки інноваційного кріплення для гірничих виробок вугільних шахт Західного Донбасу.
Substantiation of efficiency of use of carbon-fiber reinforced plastic fasteners for mining products in Western Donbass mines
Keywords: напружено-деформований стан; вуглепластик; композитне кріплення; фізико-механічні властивості; гірнича виробка