Вдосконалення системи комплексного знепилювання повітря при відпрацюванні запасів вугілля на шахті ДП «ВК Краснолиманська» : кваліфікаційна робота бакалавра / Братуся Сергія Сергійовича . - Дніпро, 2022. - 56 с. - Братусь, Сергій Сергійович (Братус Сергій Сергійович, 2022)
Мета кваліфікаційної роботи: розробка заходів щодо вдосконалення системи комплексного знепилювання повітря при відпрацюванні запасів вугілля на шахті.
Вугільна галузь займає важливе місце серед інших галузей промисловості. Вугільна промисловість це могутній багатофункціональний виробничий комплекс зі значними обсягами виробництва, багатогранним характером діяльності, складними внутрішніми і зовнішніми зв'язками. На сьогоднішній день вона є однією з головних галузей паливно-енергетичного комплексу України. Вугілля складає сьогодні 95,4% енергоносіїв, що добуваються на території України і використовується як головний енергоресурс у таких єдиних технологічних ланцюжках як "вугілля-енергетика", "вугілля-кокс-метал". Однак, в останні роки, у зв'язку з відробкою пластів на вищележачих горизонтах, відбувається поступовий перехід фронту гірських робіт на нижчележачі горизонти. Розробка корисних копалин на глибоких горизонтах здійснюється в складних гірничо-геологічних умовах наслідок підвищеної газообільності гірничих виробок, збільшення гірничого тиску, підвищення температури у гірничих породах, ріст чисельності раптових викидів вугілля, породи і газу. Проблема боротьби з вугільним та вуглепородним пилом як професійною шкідливістю до теперішнього часу не знайшла свого повного вирішення на шахтах України. Щороку на більшості шахт виявляють більше десяти випадків захворювань пилової етіології. Боротьба з пилом, як з професійною шкідливістю, що зумовлює можливість захворювання робітників, являє собою складну інженерну та організаційно-технічну задачу. Вирішення якої можливе лише при комплексному застосуванні різних способів запобігання, зниження пилоутворення, пилоподавлення і знепилювання рудникового повітря. Основною причиною захворюваності робітників пневмоконіозами є перевищення допустимих норм запиленості повітря на робочих місцях в гірничих виробках. В умовах вугільних шахт основними джерелами пилу є процеси очисних і прохідницьких робіт, транспортування гірської маси і ін. В таких умовах, щоб підвищити безпеку праці на підприємстві, у кваліфікаційній роботі пропонується розробка заходів комплексного знепилювання повітря робочих зон при подальшому розвитку гірничих робіт на шахті ДП «Вугільна компанія» Шахта «Краснолиманська».