Перспективи розвитку SPA- та Wellness туризму - Орлова Д. І. (НТУ «ДП», 2025)
Оздоровчий туризм набуває нових форм, виходячи за межі традиційного санаторно-курортного лікування. Сучасні туристи прагнуть не лише відновлення здоров’я, а й комплексного підходу до фізичного та емоційного благополуччя. Це зумовлено зміною ритму життя, підвищенням рівня стресу та зростаючим усвідомленням важливості профілактики захворювань. У відповідь на ці виклики санаторно-курортна сфера активно розвивається, пропонуючи інноваційні програми, що поєднують медичні, косметологічні та релаксаційні процедури. За даними Глобального велнес-інституту, щорічний приріст оздоровчого туризму становить близько 10%, а сектор медичного туризму та естетичної косметології демонструє ще динамічніше зростання – до 15% на рік. Ці показники відображають не лише зміну ставлення до відпочинку, а й бажання людей інтегрувати туризм у власний стиль життя, орієнтований на підтримку здоров’я та краси
Keywords: SPA- і Wellness-продукт; оздоровчий туризм; санаторно-курортна сфера