Параметризація керованого трубопроводу при підземній газифікації вугілля - Янкін Д.В. (НТУ "ДП", 2025)
При вивченні процесів водневоорієнтованої технології підземної газифікації вугілля, перш за все, необхідно дослідити умови формування основних гідродинамічних моделей. Вони допомагають визначити розподіл температури, тиску, швидкості та концентрацій реагентів у підземному газогенераторі, що є важливими параметрами для ефективності процесу. Підведення дуттьових сумішей (повітряної, пароповітряної, парокисневої та ін.) до площини вогневого вибою здійснюється через експлуатаційні свердловини, що пробурені до вугільного пласт. Аналіз наведеної принципової схеми газифікації вугілля характеризує напрямок руху дуттьових сумішей по експлуатаційним свердловинам та вогневому вибої. Орієнтація процесу газифікації вугілля на отримання водню забезпечується шляхом подачі пароповітряної суміші. Ці процеси досить детально вивчені при досліджені впливу водяної пари на повітряну газифікацію деревного вугілля та деревини, при плазмовій пароповітряній газифікації донного мулу та гумової крихти та ін.
Keywords: технології підземної газифікації вугілля; ГП-516 «Науково-практичні засади технології газифікації низькосортного вугілля» (№держреєстрації 0123U101757).; параметризація керованого трубопроводу