До питання про умови утворення кавернозних ділянок в стовбурі свердловини - Давиденко, О.; Ставичний, Є.; Ігнатов, А.; Плитус, M.; Яворська, В. (Журфонд, 2021)
Розглянуто основні питання сучасного стану справ в паливно-енергетичному комплексі провідних держав. Окреслено основні проблемні питання подальшого інноваційного розвитку нафтогазової галузі. Показано, на підставі логічно вибудуваної функціональної системи, залежність результатів споруджування свердловин від досконалості умов реалізації заходів із підтримки цілісності їх стовбура. Критично охарактеризовано зміст основних заходів з підготовки стовбура свердловини до спуску обсадної колони. Викладено основні причини та наслідки каверноутворення в стовбурі свердловини на прикладі вуглеводневих родовищ Дніпровсько-Донецької западини. Проаналізовано сутність явища порушення цілісності стовбура свердловини для умов потужних хемогенних відкладів. Надано вичерпну характеристику фізико-хімічним чинникам явища каверноутворення. Розглянуто умови створення раціональної гідравлічної програми промивання й цементування ускладнених кавернами стовбурів свердловин. Визначено технологічні вимоги до тампонажних систем, призначених до застосування при цементуванні хемогенних відкладів нафтогазових родовищ Дніпровсько-Донецької западини. Викладені результати теоретичних та лабораторних досліджень локальної нестійкості стінок бурових свердловин.

The main issues of the current state of affairs in the fuel and energy complex of the leading states are considered. The main problematic issues of further innovative development of the oil and gas industry have been identified. It is shown, on the basis of a logically built functional system, the dependence of the results of well construction on the perfection of the conditions for the implementation of measures to maintain the integrity of their wellbore. The content of the main measures for preparing the wellbore for running the casing is critically characterized. The main causes and consequences of cavities in the wellbore are stated on the example of hydrocarbon deposits in the Dnieper-Donetsk depression. The essence of the phenomenon of violation of the integrity of the wellbore is analyzed for the conditions of thick chemogenic deposits. An exhaustive description of the physicochemical factors of the phenomenon of cavity formation is provided. The conditions for creating a rational hydraulic program for flushing and cementing cavernous wellbores are considered. The technological requirements for plugging systems intended for use in cementing chemogenic deposits of oil and gas fields in the Dnieper-Donetsk depression have been determined. The stated results of theoretical and laboratory studies of local instability of the borehole walls.
To the question about the conditions of formation of vuggy areas in the wellbore
Keywords: свердловина; вуглеводні; обсадна колона; каверна; хемогенні відкладення; поверхнево-активна речовина; набрякання; гірська порода; well; hydrocarbons; casing; cavity; chemogenic deposits; surfactant; swelling; rock