Трансформація культурної ідентичністі українського суспільства в умовах російсько-української війни - Міненко Є. С. (НТУ "ДП", 2025)
Культурна ідентичність, виражаючи сукупність спільних цінностей, традицій, мови та символів, стає незамінним фундаментом для зміцнення національної єдності, особливо в періоди соціальних потрясінь або політичних викликів. В умовах України, де військовий конфлікт неухильно впливає на кожен аспект життя громадян, культурна ідентичність виступає не лише як засіб збереження історичної спадщини, але й як потужний інструмент мобілізації та психологічної підтримки. Українська культурна ідентичність, переплетена зі стійкими образами національної гідності та свободи, сприяє формуванню єдиної фронту протистояння зовнішнім загрозам, що є ключовим для збереження державного суверенітету. Водночас, війна в Україні виявив низку особливостей, які істотно впливають на суспільство, зокрема, на його культурну динаміку. Наслідки війни, включаючи геополітичну нестабільність, економічні збитки та людські трагедії, вимагають від національної культури не лише реактивності, але й проактивної ролі у зміцненні суспільної відповіді на виклики. Культурні ініціативи, що покликані згуртувати націю, набувають нових форм і змістів, адаптуючись до воєнних реалій, що демонструє не лише здатність до виживання, але й до розвитку під тиском зовнішніх обставин.
Keywords: культурна ідентичність; трансформація українського суспільства; російсько-українська війна