Вплив неізотермічних нафтопроводів на довкілля - Польнюк, Ю. М.; Кривенко, Г. М. (НТУ ДП, 2022)
Розвиток мережі магістральних нафтопроводів супроводжується безперервним підвищенням рівня технічного забезпечення трубопроводів, удосконаленням технологічних процесів перекачування нафти. Транспортування високов’язкої і застигаючої нафти з попереднім її підігріванням є одним з методів, що використовується у нафтовій галузі. Вплив трубопровідного транспорту нафти і нафтопродуктів на навколишнє середовище має специфічний характер. Адже у випадку відмови лінійної частини трубопроводу шкідливому впливу в тій чи іншій мірі піддаються практично всі компоненти навколишнього середовища.
Keywords: неізотермічні нафтопроводи; довкілля; мережі магістральних нафтопроводів; експлуатація нафтотранспортної системи; аварійні ситуації; забруднення довкілля