Розробка промивальних рідин для попередження прояву геологіч-них ускладнень в споруджуваних свердловинах - Сергеєв, Олександр Юрійович (НТУ "ДП", 2023)
Практичні результати – обґрунтовано необхідність встановлення фізич-ної сутності явищ, які відбуваються при реалізації технології промивання свер-дловин, що в свою чергу дозволить визначати найбільш раціональні параметри процесів спорудження свердловини, тобто максимальну продуктивність при мінімальних витратах. Практична значимість кваліфікаційної роботи полягає у підвищенні ефективності та ступеню безпечності виконання свердловинних робіт, спрямо-ваних на створення надійного комплексу отримання вуглеводневої сировини.
Keywords: СВЕРДЛОВИНА, ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНА РЕЧОВИНА, БУРІННЯ, ГЛИНА, АДСОРБЦІЯ, ГІРСЬКА ПОРОДА, ПОЛІМЕРНА РЕЧОВИНА, НАБРЯКАННЯ, ГЕОЛОГІЧНІ УСКЛАДНЕННЯ, ПРОМИВАЛЬНА РІДИНА.