До питання удосконалення технологічного процесу підготовки природного газу до транспортування в умовах промислового майданчика «Пролетарське підземне сховище газу» - Пінчук М. М. (НТУ «ДП», 2025)
Підготовка природного газу до транспортування є одним із ключових етапів технологічного циклу функціонування підземного сховища газу (ПСГ) та має критичне значення як у технологічному, так і в економічному аспектах. Від ефективності цього процесу безпосередньо залежить якість газу, стабільність його подачі до магістральних газопроводів, безпека роботи газотранспортної системи та відповідність газу чинним нормативним вимогам [1-3]. Процес підготовки природного газу включає комплекс взаємопов’язаних операцій, зокрема: механічне очищення від домішок, видалення рідких вуглеводнів і газового конденсату, дегідратацію до нормативного рівня вологості, а також вилучення шкідливих або агресивних компонентів, таких як сірководень, вуглекислий газ, аміак тощо. Особлива увага приділяється стабілізації фізико-хімічних параметрів газового середовища – температури, тиску, вмісту вологи та сірководню, що забезпечує запобігання утворенню газових гідратів, зниження корозійної активності та технологічну сумісність потоків у магістральних трубопроводах.
Keywords: природний газ; транспортування газу; підземне сховище газу