Буріння нафтових свердловин із розширенням - Андріянов, Віталій Вікторович; Пащенко, Олександр Анатолійович (НТУ ДП, 2023)
З метою збільшення припливу сировини використовуються методи горизонтального буріння, і навіть розширення свердловин. Особливо ефективно збільшення площі вибою у разі покладів продукту в пластах з поганою проникністю. Бурильне обладнання для цієї операції відрізняється від іншого технологічного інструменту, адже роботи ведуться в вибої з ослабленою масою гірських порід.
Keywords: бурильне обладнання; буріння нафтових свердловин; механічні розширювачі; лопатевий розширювач