Обґрунтування параметрів оцінки стану технологічних схем вугільних шахт України - Сливна, А. О.; Мамайкін, О. Р. (My University, 2023)
Згідно нової Стратегії розвитку вугільної промисловості України до 2030 року основним завданням збереження потужнісного потенціалу шахтного фонду України є створення наукових основ і механізмів стимулювання підтримки потужності шахт для адресного державного і недержавного інвестування. Головна мета трансформації шахт до ринкових умов і змінному попиту на вугілля – адаптація технологічних схем і топологічних мереж шахт до інновацій, а точніше до створення інноваційного клімату, тобто системи. Одним з проявів зазначеної складності є відсутність системності в управлінні запасами, метаноповітряними потоками, викидами шахтної води і породними відходами шахт і фабрик. Саме тому рішення теоретичних і практичних задач кількісної оцінки стану технологічних схем вугільних шахт як природно- технолого- економічних систем з метою підвищення їх інноваційного рівня, обґрунтування пріоритетності підтримки пропускної спроможності окремих технологічних ланок є безсумнівно актуальним.
Keywords: технологічна схема; вугільна шахта