НАФТОГАЗОСЕПАРАТОР ДЛЯ ДІЛЯНКИ ПІДГОТОВКИ - Байрак, Даніїл Олександрович; Пащенко, Олександр Анатолійович (НТУ "Дніпровська політехніка", 2024)
Продукція свердловин є сумішшю, яка містить, крім нафти, нафтовий газ, воду, парафін, сірку та інші домішки. Для отримання товарної нафти свердловинами продукція транспортується від свердловини до пунктів збору та підготовки нафти й далі – у товарні парки для обліку й розподілу споживачам. Збір нафти на промислі здійснюють за системою, у загальному випадку складається з вимірника, насоса, труб і сировинних резервуарів нафтозбирального пункту. Однак перераховані елементи не завжди є обов’язковими, їх склад може бути меншим, наприклад, можуть бути відсутніми насос, сировинні резервуари, а мірник представляти елемент так званої індивідуальної або групової установки, у якій, крім визначення продуктивності свердловини, здійснюється також і сепарація газу. Систему, у якій є індивідуальні установки, називають системою збору нафти з індивідуальними установками, а систему, що містить групові установки, називають системою збору нафти з груповими установками. Система збору нафти, залежно від вимог нафтопереробки, може бути для кожного її типу самостійною, яка виключає змішання нафти різних типів, що добуваються на промислі. Іноді доцільно мати на промислі окрему систему для збору необводненої нафти, що дозволяє таку нафту, названу чистою, здати безпосередньо нафтопровідному управлінню, минаючи процес її зневоднення на нафтозбиральному пункті. У загальному сенсі система збору та підготовки нафти містить комплекс промислових технічних засобів і установок, з’єднаних трубопроводами. За характером руху продукції свердловин по трубопроводах системи збору поділяють на негерметизовані двотрубні самопливні системи й високо напірні герметизовані системи