Удосконалення системи управління персоналом (за матеріалами ПП «Трайденс») - Лісенко, Ганна Віталіївна (My University, 2023)
Кваліфікаційна робота ступеня бакалавр спеціальності 073 Менеджмент, НТУ «Дніпровська політехніка» (ОП Менеджмент), Дніпро, 2023. Об’єкт розроблення – процес удосконалення системи управління персоналом та оцінки її ефективності. Мета роботи – теоретичні, методичні та практичні підходи до удосконалення системи управління персоналом та оцінки її ефективності. Основні результати кваліфікаційної роботи бакалавра полягають у такому: обґрунтовано теоретичні і методологічні підходи до фомування системи управління персоналом як основного елемента системи управління підприємством; досліджено сучасні засади HR-менеджменту (HRM) та мотивування персоналу; оцінено інновації в системі управління персоналом; наведено загальну характеристику підприємства та його організаційну структуру; проаналізовано конкурентне оточення підприємства; оцінено економічні показники підприємства; досліджено фінансовий стан ПП «Трайденс»; обґрунтовано використання методів удосконалення оцінювання персоналу ПП «Трайденс» як основи збільшення результативності діяльності
Improvement of the personnel management system (based on the materials of PP “Tridens”)
Кваліфікаційна робота ступеня бакалавр спеціальності 073 Менеджмент, НТУ «Дніпровська політехніка» (ОП Менеджмент), Дніпро, 2023. Об’єкт розроблення – процес удосконалення системи управління персоналом та оцінки її ефективності. Мета роботи – теоретичні, методичні та практичні підходи до удосконалення системи управління персоналом та оцінки її ефективності. Основні результати кваліфікаційної роботи бакалавра полягають у такому: обґрунтовано теоретичні і методологічні підходи до фомування системи управління персоналом як основного елемента системи управління підприємством; досліджено сучасні засади HR-менеджменту (HRM) та мотивування персоналу; оцінено інновації в системі управління персоналом; наведено загальну характеристику підприємства та його організаційну структуру; проаналізовано конкурентне оточення підприємства; оцінено економічні показники підприємства; досліджено фінансовий стан ПП «Трайденс»; обґрунтовано використання методів удосконалення оцінювання персоналу ПП «Трайденс» як основи збільшення результативності діяльності
Keywords: ПЕРСОНАЛ, СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ, HR-МЕНЕДЖМЕНТ, МОТИВАЦІЯ ПЕРСОНАЛУ