Математичне моделювання процесу точіння титанових сплавів - Пацера С. Т.; Андрющенко К. В.; Рубан В. М. (НТУ "ДП", 2025)
Одержані чисельні результати досліджень для науково-обґрунтованого підходу у розв'язанні технічної задачі високопродуктивної токарної обробки деталей з титану на верстатах з ЧПК, що містить сукупність скорегованих методик та алгоритмів для прогнозування їхньої оброблюваності із забезпеченням надійності різального інструменту з твердих сплавів. Отримані результати дають можливість побудувати графіки і збільшити стійкість інструменту, визначити оптимальну глибину різання, потужність верстату, величину головного кута в плані різця. The numerical results of the research obtained for a scientifically based approach to solving the technical problem of high-performance turning of titanium parts on CNC machines, which contains a set of adjusted methods and algorithms for predicting their machinability while ensuring the reliability of cutting tools made of hard alloys. The results obtained make it possible to construct graphs and increase tool stability, determine the optimal cutting depth, machine power, and the value of the main angle in the cutter plane.
Mathematical modeling of titanium alloy turning process
Keywords: точіння; верстат; титановий сплав; інструментальний матеріал; технологія; стійкість інструменту; ріжучий інструмент; оптимальні режими різання.; turning; machine tool; titanium alloy; tool material; technology; tool stability; cutting tool; optimal cutting conditions.