Екрануючі домішки бурових промивальних рідин - Кужим, О. І.; Ставичний, Є, М. (My University, 2023)
Найбільш важливим фактором покращення нафтогазовіддачі є збереження пористості та проникності порід-колекторів в процесі їх первинного розкриття під час буріння свердловин, тобто мінімізація потрапляння в них фільтрату та твердої фази бурових промивальних рідин (БПР). В останні роки для підвищення ефективності первинного розкриття використовують безглинисті біополімерні розчини, в яких використовують біополімерні реагенти, як структуроутворювачі, а для регулювання фільтраційних властивостей – реагенти на основі водорозчинних ефірів целюлози. Для запобігання забрудненню пласта гранулометричний склад твердої фази БПР має відповідати структурі порового простору
Екрануючі домішки бурових промивальних рідин
Keywords: нафтовіддача; нафтова свердловина