Od bazy bibliograficznej do pełnotekstowej – współpraca ogólnopolskiego Konsorcjum BazTech - Buzdygan, D. (My University, 2015)
W artykule przedstawiono bazę BazTech indeksującą zawartość polskich czasopism technicznych. W szczególności omówiono: zasób bazy, rodzaje rekordów, sposoby dostępu i prezentacji zawartych w bazie informacji. Omówiono etapy przekształcania bazy z bibliograficznej-abstraktowej w pełnotekstową. Zaprezentowano twórców bazy czyli współpracujące, od prawie 20 lat, tworzące Konsorcjum BazTech, biblioteki wyższych uczelni technicznych i instytutów naukowych.

The article presents the BazTech database indexing the content of Polish technical journals. In particular, they discussed: the resource of base, types of records, ways of accessing and presenting information contained in the database. Discussed the steps of converting the bibliographic database in the full-text collection. Also were presented creators of the database who cooperate for almost 20 years, forming the Consortium BazTech, libraries, technical universities and research institutes.

У статті представлено базу BazTech, призначену здійснювати індексацію польських технічних журналів. Увагу зосереджено на: ресурсах бази, видах бібліографічних записів, способах доступу, формах представлення інформації. Показано етапи трансформації від бібліографічної бази до повнотекстової. Охарактеризовано двадцятирічний період співпраці членів Консорціуму BazTech – бібліотек ВНЗ і наукових інститутів технічного профілю.
From the bibliographic database to the full-text collection - a nationwide collaboration consortium BazTech
Від бібліографічної бази до повнотекстової – співпраця загальнопольського консорціуму BazTech
Keywords: бібліотечний консорціум; библиотечный консорциум; библиографическая база данных; бібліографічна база даних; науковий журнал; научный журнал; открытый доступ к информации; відкритий доступ до інформації; повнотекстова база даних; полнотекстовая база данных; BazTech; konsorcjum; bazy danych; bazy bibliograficzne; bazy pełnotekstowe; czasopisma naukowe; otwarty dostęp; BazTech; consortium; bibliographic databases; full text databases; scientific journals; Open Access