Роль та значення регіонального управління в системі публічного управління України - Герасик, Д. С.; Лола, В. В. (НТУ ДП, 2021)
Складність та неоднозначність процесів регіонального розвитку, зумовлених впливом різноманітності внутрішніх та зовнішніх чинників, призводить до виникнення сутнісних змін у функціонуванні регіональних економічних систем, що, в свою чергу, зумовлюють структурні трансформації регіонального розвитку. З цього виходить, що одними із пріоритетних завдань державної регіональної політики є забезпечення довготривалих раціональних співвідношень та взаємозв’язків між усіма елементами регіональної системи, досягнення оптимальних пропорцій між ними як основи забезпечення сталого розвитку територій. Загальний тренд децентралізації підвищив значимість місцевої влади - регіонального управління, яке являє собою територіальний рівень державного управління, є засобом реалізації державних функцій і, відповідно, його положення є основою управління розвитком територій.
Keywords: публічне управління; децентралізація; регіональне управління